“Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει”

 

Από τη συνέντευξη στη Φωτεινή Γιαννούλη

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, 31 Ιουλίου 2016

 

«Πρόχειρες, αποσπασματικές και άτολμες» χαρακτηρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης και τονίζει: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι η ΝΔ έχει καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση που είναι «τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουν, και να ψηφίσουν ο ένας τα άρθρα του άλλου». «Μετά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε δημόσια διαβούλευση, ώστε κατά την προεκλογική εκστρατεία των επομένων εκλογών, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει να έχει» προσθέτει. 

Ο κ. Γεωργιάδης αποφεύγει να πάρει θέση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι «πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και σημειώνει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ, σήμερα προτείνει αυτό να μην μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον».

[…]

Ακολουθεί το τμήμα της συνέντευξης που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση:

– Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση;

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν κάτι ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Εδώ και μήνες, ο κ. Τσίπρας μας προετοίμαζε για αυτήν την παρουσίαση, και τελικά το μόνο που έμεινε από αυτήν ήταν η χρήση του Κοινοβουλίου ως χώρο κομματικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις ήταν πρόχειρες, αποσπασματικές και άτολμες. Αν και έχουν περάσει λίγες ημέρες, κανείς δεν συζητάει για αυτές.

– H ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στον κύκλο διαβούλευσης που ξεκινάει η κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι η τακτική του «όχι σε όλα» είναι αποδοτική για τη ΝΔ;

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για να επιτύχουμε πράγματι τη συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι αυτή; Τα δύο κόμματα -η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ- να συμφωνήσουμε στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε ο ένας τα άρθρα του άλλου, γιατί μόνο αυτή η Βουλή μπορεί να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. Μετά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε δημόσια διαβούλευση, ώστε κατά την προεκλογική εκστρατεία των επομένων εκλογών, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει να έχει σε αυτή τη χώρα. Εάν αυτό δεν γίνει και μείνουμε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα άρθρα που ενδιαφέρουν μόνο εκείνον και κανέναν άλλο, δεν θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση και θα χαθεί αυτή η ευκαιρία.

– Συμφωνείτε με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

Ο κ. Τσίπρας έκανε μια υπαναχώρηση. Ενώ διέρρεε παντού ότι είναι υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και ενώ στη συνέντευξή του στον κ. Παπαχελά είπε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, μετά την εσωκομματική πίεση των «53» αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Εμείς από την αρχή, τοποθετηθήκαμε με μεγάλη προσοχή στο ζήτημα της απευθείας εκλογής του ΠτΔ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Χαίρομαι ιδιαίτερα, όμως, που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ, σήμερα προτείνει αυτό να μην μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που έκανε ήταν ένα σφάλμα.

[…]

ΑΠΕ-ΜΠΕ, 31 Ιουλίου 2016

Πηγή (πλήρης συνέντευξη): http://www.amna.gr/article/120920/Adonis-Georgiadis-sto-APE-MPE:-O-ellinikos-laos-na-apofasisei-dia-tis-psifou-tou–ti-eidous-Suntagma-thelei

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

92  ⁄  23  =