Int_AL Flag_Albania 01a

 

NeoSyntagma.net, 24 Αυγούστου 2016

Κυκλοφόρησε προχθές στο ελληνικό διαδίκτυο ένα δημοσίευμα με τον προκλητικό τίτλο «Το Ίδρυμα Σόρος είναι ο συντάκτης του νέου αλβανικού Συντάγματος». Το θέμα κίνησε, όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον μας. Βρήκαμε και την αρχική πηγή του δημοσιεύματος – την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας Standard.al – όμως από την έρευνα που κάναμε βγάλαμε το αντίθετο συμπέρασμα.

Πρόκειται για μια πολύ διδακτική ιστορία, που δείχνει όχι – όπως θα περίμενε κανείς – τη δύναμη των μυστήριων αυτών οργανισμών που απεργάζονται στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο διάφορα σκοτεινά σχέδια για το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά την αδυναμία τους.

Διότι σχέδιο του Ιδρύματος Σόρος πράγματι υπήρξε. Κι ενώ όλα έγιναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τελικά το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από το προσδοκώμενο. Η συνταγματική μεταρρύθμιση πραγματοποιήθηκε, αλλά όχι στην κατεύθυνση που ήθελε το ίδρυμα Σόρος που ενορχήστρωσε όλη αυτή την ιστορία. Στην ακριβώς αντίθετη.

Οι αρχαίοι Έλληνες τραγικοί κάτι ήξεραν περισσότερο από τους σύγχρονους συνομωσιολόγους. Διαβάστε τη συνέχεια και θα καταλάβετε.

Η ιστορία ξεκινά από ένα έγγραφο που δώθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από μια αμερικανική ομάδα χάκερ ακτιβιστών που ονομάζονται DC Leaks,[1] και το οποίο αποκαλύπτει τη συστηματική επιχείρηση του Ιδρύματος Σόρος τα δύο με τρία τελευταία χρόνια για την προώθηση μιας συγκεκριμένης μορφής Συνταγματικής Μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα.

Εδώ είναι σε μορφή pdf το έγγραφο που απεκάλυψαν τα DC Leaks:

– “Open Society Foundation Albania (OSFA) 2014-2017 Strategy Plan

Και ακολουθεί σε ελεύθερη απόδοση το σχετικό ρεπορτάζ της αλβανικής εφημερίδας Standard.al.

Int_AL Soros 02Εμπιστευτικά ντοκουμέντα / Στρατηγικό σχέδιο του Ιδρύματος Σόρος για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης εμποδίζεται από τον Ράμα

Standard.al, 22 Αυγούστου 2016

Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της συνταγματικής μεταρρύθμισης στα Τίρανα ανήκει στο Ίδρυμα Σόρος. Μ’ αυτό το στόχο το Ίδρυμα συνέταξε το 2013 ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, που προσδιόριζε όλα τα αναγκαία πολιτικά και τεχνικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν και τα βήματα που έπρεπε να γίνουν.

Αυτή η αποκάλυψη έγινε μετά τη δημοσιοποίηση την περασμένη βδομάδα από το DC Leaks χιλιάδων Email και άλλων εγγράφων που εκλάπησαν από το ηλεκτρονικό δίκτυο των οργανώσεων του George Soros. Πολλά απ’ αυτά τα έγγραφα αναφέρονται στη δράση του Ιδρύματος Σόρος στην Αλβανία. Ανάμεσά τους είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έγγραφο, με τον τίτλο «Στρατηγικό Σχέδιο 2014-2017 του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας για την Αλβανία» (“Strategic Plan 2014-2017 of the Open Society Foundation Albania – OSFA”).

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο συντάχθηκε το καλοκαίρι του 2013, μετά τις βουλευτικές εκλογές, αλλά πριν από την ψήφιση της κυβέρνησης Ράμα από το κοινοβούλιο. Αναφέρεται στη στρατηγική του Ιδρύματος Σόρος των Τιράνων για μια περίοδο τεσσάρων ετών, που συμπίπτει με τη θητεία της κυβέρνησης Ράμα.

Η κύρια προτεραιότητα του όλου σχεδιασμού είναι η «Συνταγματική Μεταρρύθμιση», η οποία περιγράφεται σαν μια από τις «μεγάλες ιδέες» που θα έδιναν ώθηση στην παρουσία του Ιδρύματος στη χώρα. Το έγγραφο περιγράφει με αρκετές λεπτομέρειες το περιεχόμενο της «γενικής αναθεώρησης» και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα, καθώς και τον πρακτικό τρόπο υλοποίησης του όλου σχεδίου.

Οι κύριοι στόχοι, όπως ορίζονταν στο έγγραφο, ήταν:

  • ενίσχυση των εξισορροπιστικών θεσμών και διαδικασιών μεταξύ των τριών εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής)·
  • ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου·
  • περιορισμός των πολιτικών παρεμβάσεων όσον αφορά τον ορισμό των δικαστών του Ανώτερου και Συνταγματικού Δικαστηρίου·
  • ενίσχυση της ανεξαρτησίας δημόσιων θεσμών όπως ο Γενικός Εισαγγελέας, το Ινστιτούτο Στατιστικής, ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σύμφωνα με το έγγραφο ο στόχος ήταν μέσα στο 2014 να έχει γίνει η πλήρης αξιολόγηση του υφιστάμενου Συντάγματος και να έχουν ξεκαθαριστεί ποια άρθρα θα πρέπει να αλλάξουν. Θα έπρεπε επίσης να έχουν εντοπιστεί πρακτικές άλλων χωρών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο νέο Σύνταγμα της Αλβανίας.

Σύμφωνα επίσης με το σχέδιο το Ίδρυμα θα έπρεπε μέσα στο 2015 να έχει ετοιμάσει ένα πρώτο προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο θα έπρεπε μάλιστα να έχει εκπονηθεί από μια «αντιπροσωπευτική ομάδα ενδιαφερόμενων μερών».

Η ιδέα ήταν οι συνταγματικές αυτές αλλαγές να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα τέσσερα χρόνια διάρκειας του πρότζεκ (2014-2017), αλλά αν αυτό δεν γινόταν δυνατόν, τότε το Ίδρυμα θα «περιελάμβανε» τη συνταγματική μεταρρύθμιση σαν ένα από τα σημαντικά ζητήματα της προεκλογικής καμπάνιας των επόμενων εκλογών, που θα γίνουν το 2017.

Πολύ σημαντική επίσης είναι, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, η επίτευξη της απαραίτητης συναίνεσης μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση, αφού γι’ αυτή την περίπτωση απαιτείται πλειοψηφία άνω των 2/3 του κοινοβουλίου (πάνω από 94 ψήφοι στους 140). Με σκοπό την επίτευξη αυτής της συναίνεσης περιγράφονται μια σειρά από μέτρα και χειρισμούς που θα αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση και την εμπλοκή των πολιτικών στον σχετικό διάλογο, καθώς επίσης και στην άσκηση διεθνούς πίεσης προς αυτούς.

Το σχέδιο, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, περιελάμβανε την εμπλοκή ισχυρών διεθνών οργανισμών, με σημαντική επιρροή στην Αλβανία, ιδιαίτερα την Επιτροπή της Βενετίας,[2] το Συμβούλιο της Ευρώπης και την αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα.

Λέγεται μάλιστα στο έγγραφο που αποκαλύφθηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «σημαντική επιρροή και δύναμη να κινήσουν τις καταστάσεις στην Αλβανία», επομένως ένα από τα βασικά μέτρα θα έπρεπε να είναι το λόμπυ με τις δυνάμεις αυτές. Το έγγραφο λέει ρητά και χωρίς περιστροφές πως ένας από τους στόχους του λόμπυ με την ΕΕ είναι το να αποτελέσει η συνταγματική μεταρρύθμιση «βασική προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ».

Int_AL Soros 03 Protesta-per-refomen-shoqeria-civile
Διαδηλωτές που υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση της δικαισύνης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ιδρύματος Σόρος.

Σύμφωνα με το έγγραφο είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργίας μιας δημόσιας συμμαχίας που θα υποστηρίξει τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Για τον λόγο αυτόν αναφέρεται πως το Ίδρυμα Σόρος θα επιδιώξει την υποστήριξη ενός αριθμού Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ατόμων που αποκαλούνται «εταίροι της κοινωνίας των πολιτών», και οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην εξασφάλιση της αναγκαίας συναίνεσης για τη μεταρρύθμιση. Μεταξύ αυτών των εταίρων το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός Πολιτικού Φόρουμ στο οποίο θα μετέχουν πρώην Πρόεδροι της χώρας, οι συντάκτες του ισχύοντος συντάγματος, καθηγητές του δικαίου κ.ά.

Μια ακόμα μέθοδος για την προώθηση του αναγκαίου δημοσίου διαλόγου είναι η συλλογή υπογραφών, η διοργάνωση συζητήσεων σε πανεπιστήμια και εκστρατειών από τα μέσα ενημέρωσης.

Το έγγραφο ορίζει ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή για το Ίδρυμα να αδράξει την ευκαιρία και να αρχίσει να πιέζει για συνταγματική μεταρρύθμιση». Το Ίδρυμα, λέει, είναι ασφαλώς η «ο πιο κατάλληλος οργανισμός στην Αλβανία για να πάρει επάνω του αυτήν την πρόκληση», διότι «έχει τη δύναμη να συσπειρώσει γύρω του τους διάφορους παράγοντες, τοπικούς και διεθνείς, που είναι αναγκαίοι γι’ αυτή την προσπάθεια».

Το εμπιστευτικό έγγραφο αποκαλύπτει επίσης ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είχε συζητηθεί με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Ράμα, ο οποίος είχε εξ αρχής δεσμευθεί πως η κυβέρνησή του θα έπαιρνε επάνω της αυτήν τη μεταρρύθμιση. Και με δεδομένη αυτήν την υπόσχεση, το έγγραφο σημειώνει τη στενή συνεργασία που το Ίδρυμα θα έπρεπε να είχε με τον Ράμα, ώστε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί πράγματι σ’ αυτή τη δέσμευση, ενώ το Ίδρυμα θα έπρεπε να συμβάλει με τη δική του καθοδήγηση και δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στη μεταρρύθμιση.

Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του σχεδίου αυτού, είναι σαφές ότι όλα αυτά έχουν υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία, σχεδόν σημείο προς σημείο.

Ορίστε μερικά από τα κρίσιμα σημεία (highlights) που έγιναν σύμφωνα με το σχέδιο:

  • Η αξιολόγηση του Συντάγματος έγινε πράγματι από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος, το 2014, όπως είχε προγραμματιστεί.
  • Το βασικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης συντάχθηκε και παρουσιάστηκε το 2015, από εμπειρογνώμονες που υποστηρίχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τον Σόρος.
  • Στην πορεία ενεπλάκη, όπως προβλεπόταν, η Επιτροπή της Βενετίας.
  • Στην πραγματοποίηση της συναίνεσης του πολιτικού προσωπικού συνέβαλε ιδιαίτερα η ΕΕ (τουλάχιστον η αντιπροσωπεία στα Τίρανα) και οι ΗΠΑ.
  • Η ΕΕ έθεσε πράγματι τη συνταγματική μεταρρύθμιση σαν προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ.
  • Διεθνείς οργανισμοί άσκησαν πίεση στα πολιτικά κόμματα για να τα αναγκάσουν να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση.
  • Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κινητοποιήθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης, οργανώνοντας δημόσιες διαμαρτυρίες κλπ.
  • Διανοούμενοι υπέγραψαν κοινές αναφορές για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης και μια σειρά από δημόσιοι διανοούμενοι μίλησαν ανοικτά υπέρ της μεταρρύθμισης, αν και ποτέ δεν εξήγησε κανείς στον κόσμο για ποιες ακριβώς μεταρρυθμίσεις πρόκειται.
  • Υπήρξε έντονη εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.

Από την άλλη μεριά όμως υπήρξαν και κάποιες από τις προβλέψεις του σχεδίου που δεν πραγματοποιήθηκαν όπως είχαν προγραμματιστεί. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε αντίθεση με τον αρχικό στόχο, οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν όχι μόνο δεν ενίσχυσαν τον ρόλο του Προέδρου, αλλά πρακτικά τον μετέτρεψαν σε μια τελετουργική φιγούρα, χωρίς κανέναν ουσιαστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
  • Αντί για την αύξηση του αμοιβαίου ελέγχου και την εξισορρόπηση των εξουσιών, η μεταρρύθμιση περιόρισε τον ρόλο της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας και έκανε ακόμα πιο ανεξέλεγκτη την εκτελεστική εξουσία.

Μπορούμε – λέει κλείνοντας το άρθρο της η Standard.al – να υποθέσουμε ότι αυτές οι παραλείψεις είναι σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τη συμφωνία που ο Ράμα είχε κάνει με τον Σόρος.

Βέβαια – κι αυτό είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί – οι συντάκτες του σχεδίου για την τροποποίηση του Συντάγματος είχαν επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος. «Η προώθηση μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι πάντα ένα επικίνδυνο παιχνίδι»,  λέει το έγγραφο, προειδοποιώντας ότι «υπάρχει πιθανότητα το Σύνταγμα να καταλήξει χειρότερο από ότι είναι τώρα».

Τώρα λοιπόν ο Σόρος συνειδητοποίησε ότι η «μεγάλη ιδέα» του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αλβανία παραμένει όντως μια μη εκπληρωμένη ελπίδα, σύμφωνα και με την προειδοποίηση που ο ίδιος είχε δώσει στον εαυτό του.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Τα DC Leaks είναι η ιστοσελίδα που αποκάλυψε τη χρηματοδότηση της Κλίντον από τον Σόρος και άλλους.

[2] Η Επιτροπής της Βενετίας είναι ένα συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελούμενο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και ειδικούς στον τομέα του Συνταγματικού Δικαίου. Δημιουργήθηκε το 1990, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, σε μια φάση που θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική η παροχή βοήθειας σε συνταγματικά ζητήματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Standard.al, 22 Αυγούστου 2016

Πηγή: http://www.standard.al/dokumentet-konfidenciale-plani-strategjik-i-fondacionit-soros-ja-si-imponoi-ramen-per-reformen-ne-drejtesi/

 

Σημ. Βλ. και το θεωρητικό σχόλιο του Βασίλη ΞυδιάΗ συνωμοσιολογία στηρίζει τους «συνωμότες» (με εισαγωγικά ή χωρίς), NeoSyntagma.net 24/8/2016, που γράφτηκε με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα.

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των επισκεπτών του NeoSyntagma.net και δεν συνεπάγεται τη συμφωνία της Πρωτοβουλίας με το περιεχόμενό της (απόψεις που υποστηρίζονται, πράξεις που προβάλλονται κλπ).

Τι δουλειά έχει ο Σόρος με τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αλβανία

Ένα σχόλιο στο Τι δουλειά έχει ο Σόρος με τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αλβανία

  • 24/08/2016 στο 9:49 μμ
    Σύνδεσμος

    ή σαν το πραξικόπημα της Τουρκίας, εκ πρώτης όψεως αποτυχημένο αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, ακριβώς όπως σχεδιάστηκε.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

91  ⁄  91  =