Δεν θα συμμετάσχει τελικά στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Γιώργος Κιμούλης. Δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που θα οργανώσουν τη δημόσια διαβούλευση για τη συνταγματική αναθεώρηση και την καταγραφή των σχετικών προτάσεων της Κοινωνίας Πολιτών.
Η απόφαση σύστασης της Επιτροπής η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 4116/21.12.2016) το βράδυ της Τετάρτης με την υπογραφή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και έχει δέκα μέλη. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει στο Μαξίμου τα πρόσωπα που θα τη συγκροτούν και διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει και την έλλειψη εμπειρίας σε συνταγματικά ζητήματα από τα μέλη της, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία του κ. Κιμούλη.
Τότε είχε προκληθεί σάλος για την επιλογή του καθηγητή και επίτιμου αντιπρόεδρου του ΣτΕ κ. Πέτρου Παραρά, αναφορικά με το γεγονός ότι συμμετείχε στην επιτροπή εκλαΐκευσης του Συντάγματος της χούντας – παραιτήθηκε άμεσα, επικαλούμενος ότι η συμμετοχή στην επιτροπή «δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου», αλλά και αντιδρώντας στις «αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπό μου».
Τώρα δεν μετέχει και ο κ. Κιμούλης στην Επιτροπή η οποία κατά τα άλλα είναι ως προς τη σύνθεσή της με τα ίδια πρόσωπα που είχαν αναγγελθεί προ διμήνου:
* Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πρόεδρος.
* Ανδρέας Δημητρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
* Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
* Ιωάννης Γκόλιας, πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
* Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
* Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής London School of Economics.
* Ειρήνη Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής.
* Κωνσταντίνος Αγοραστός, πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
* Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
* Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Πρωθυπουργού (Αριθμ. Υ222/20.12.2016) η Επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της τον Σεπτέμβριο του 2017 με τη σύνταξη έκθεσης και την υποβολή στον Πρωθυπουργό καθώς και σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Ορίζεται ότι έργο της Επιτροπής είναι:
* Η οργάνωση της διεξαγωγής των δράσεων διαβούλευσης στο σύνολο της επικράτειας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών, συλλογικοτήτων και μεμονωμένων πολιτών
* Η διοργάνωση συνελεύσεων ή εκδηλώσεων στις έδρες των 13 περιφερειών της χώρας για την καταγραφή, συγκέντρωση, μελέτη και επεξεργασία των συμπερασμάτων της δημόσιας συζήτησης που έγινε με τις συλλογικότητες
* Η μέριμνα για τη δημιουργία ιστοσελίδας ελεύθερης πρόσβασης, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους επί των θεμάτων της δημόσιας διαβούλευσης.
Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι εκπροσωπούνται όχι μόνο διαφορετικοί επαγγελματικοί χώροι ή ακαδημαϊκοί, αλλά και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Είχε επίσης τονίσει ότι «πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής».
Η ΝΔ είχε παρατηρήσει ότι οι διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή, ενώ η επιτροπή αυτή δεν έχει καμιά θεσμική υπόσταση και κύρος. Η αξιωματική αντιπολίτευση ενέταξε την υπόθεση αυτή στο πλαίσιο τεχνασμάτων αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης.
Πάντως, τον Οκτώβριο είχε εκφραστεί και δυσαρέσκεια από τους δημάρχους! Είχαν επισημάνει ότι η Επιτροπή είναι χωρίς εκπροσώπηση του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη πλευρά, συμμετέχουν δύο περιφερειάρχες, Θεσσαλίας κ. Αγοραστός και Αττικής κυρία Δούρου.
πηγή :TO BHMA-Μπίτσικα Παναγιώτα

 

Χωρίς Γ. Κιμούλη τελικά η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

60  ⁄    =  10