Η Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΑΣ

Επίκαιρη ανάγκη η Ριζική Συνταγματική Αλλαγή από τον Λαό [απόφαση της Ολομέλειας της 28-9-2015 της «Π»] Τον Ιανουάριο του 2012 ένας μικρός αριθμός πολιτών συγκροτήσαμε την «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» σαν ώριμη συνέχεια και μετεξέλιξη της λαϊκής αγανάκτησης που είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι του 2011 ενάντια στο πολιτικό σύστημα... Κάντε κλικ εδώ για να την διαβάσετε
Πατώντας το παραπάνω εικονίδιο θα μπείτε σε ιστοσελίδα με όλα τα άρθρα του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ Συντάγματος. Σε κάθε άρθρο έχει ενσωματωθεί η ΠΡΟΤΑΣΗ της Πρωτοβουλίας μας. Κάτω από κάθε άρθρο γράφετε τα σχόλιά σας ή προτάσεις αλλαγής του. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί το προσχέδιο ενός νέου Συντάγματος. _______________
 Σχολιασμός άρθρων ισχύοντος Συντάγματος

livestream κανάλι της Πρωτοβουλίας

Το “Πράττω” για τη συνταγματική αναθεώρηση

logo-pratto_03aΝΑΙ στον διάλογο, ΟΧΙ στην ενίσχυση του Προέδρου

 

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2016

Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Ιδεών και Δράσης “Πράττω” εκφράζει την κατ’ αρχήν συμφωνία της με τη συνταγματική αναθεώρηση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, καθώς και την πρόθεσή της να μετάσχει στον δημόσιο διάλογο που θα ξεκινήσει. 

Παρά ταύτα, ενώ το “Πράττω” υποστηρίζει, όπως λέει η ανακοίνωση, εκείνες τις προτάσεις του Πρωθυπουργού «που κινούνται σε κατεύθυνση Δημοκρατικής ανανέωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του πολιτεύματος», αφήνει από την άλλη πλευρά να εννοηθεί ότι δεν είναι όλες οι εξαγγελίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κοτζιάς-Τόσκας

Στην κίνηση “Πράττω” μετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Το “Πράττω” στηρίζει «τη Δημοκρατική αναβάθμιση των μορφών άμεσης και αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, όχι όμως την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Προτείνει δε έναν πρωτότυπο τρόπο εκλογής του ΠτΔ από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από τους εν ενεργεία βουλευτές, εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και έναν αριθμό κληρωτών πολιτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του “Πράττω”

Υποστηρίζουμε τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, που κινούνται σε κατεύθυνση Δημοκρατικής ανανέωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του πολιτεύματος.

Το ΠΡΑΤΤΩ θα συμμετέχει εποικοδομητικά σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου διαλόγου, υποστηρίζοντας τη Δημοκρατική αναβάθμιση των μορφών άμεσης και αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, όχι όμως την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα το οποίο θα αποτελείται από:
α) τους εν ενεργεία βουλευτές·
β) εκπροσώπους των δύο βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλες τις περιφέρειες της χώρας·
γ) πολίτες που επιλέγονται με δημόσια κλήρωση από το σύνολο του εκλογικού σώματος.

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2016

 

Βλ. εδώ την ανακοίνωση του “Πράττω”: https://pratto.gr/2016/07/27/ανακοίνωση-του-πράττω-για-τη-συνταγμα/

Συναφείς δημοσιεύσεις: Αυγή, TVXS

 

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.

Leave a Reply

  

  

  


5 + 1 =