Η Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΑΣ

Επίκαιρη ανάγκη η Ριζική Συνταγματική Αλλαγή από τον Λαό [απόφαση της Ολομέλειας της 28-9-2015 της «Π»] Τον Ιανουάριο του 2012 ένας μικρός αριθμός πολιτών συγκροτήσαμε την «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» σαν ώριμη συνέχεια και μετεξέλιξη της λαϊκής αγανάκτησης που είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι του 2011 ενάντια στο πολιτικό σύστημα... Κάντε κλικ εδώ για να την διαβάσετε
Πατώντας το παραπάνω εικονίδιο θα μπείτε σε ιστοσελίδα με όλα τα άρθρα του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ Συντάγματος. Σε κάθε άρθρο έχει ενσωματωθεί η ΠΡΟΤΑΣΗ της Πρωτοβουλίας μας. Κάτω από κάθε άρθρο γράφετε τα σχόλιά σας ή προτάσεις αλλαγής του. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί το προσχέδιο ενός νέου Συντάγματος. _______________
 Σχολιασμός άρθρων ισχύοντος Συντάγματος

livestream κανάλι της Πρωτοβουλίας

Με τους πολίτες να οικοδομήσουμε τον οδικό χάρτη για το Σύνταγμα

Απόσπασμα από το άρθρο “Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων”

Κουρουμπλής_01β

 

 

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δημοσιεύθηκε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 23 Ιουλίου 2016

 

[…] Στο έλλειμμα δημοκρατίας απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να συνταχθούμε με τους πολίτες και να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, τον οδικό χάρτη για το Σύνταγμα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε να ανοίξουμε τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με τους πολίτες, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στην ελευθερία, στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας, του συνεργατισμού, του δημοκρατικού πατριωτισμού, του σεβασμού στην ιδιαιτερότητα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην αναχαίτιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην εν γένει εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

Θεμελιώδης λίθος για τη δημιουργία μιας πολιτο-κεντρικής και βιοκεντρικής κοινωνίας αποτελεί η συλλογική θεώρησή της ως μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών, ικανών να συνδιαμορφώνουν τους νόμους και τους θεσμούς που την καθορίζουν.

Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών. Έτσι, καλούμαστε να μετουσιώσουμε το φόβο της συμμετοχής σε μια δημιουργική διαδικασία απελευθέρωσης των δημοκρατικών αποθεμάτων των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, 23 Ιουλίου 2016

Πηγή: http://www.amna.gr/article/120301/Arthro-tou-P.-Kouroumpli-sto-APE-MPE:-O-eterokathorismos-apotelei-idion-sugkentrotikon-politeumaton

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.

Leave a Reply

  

  

  


6 + 2 =