Final-Logo-Colour

Δελτίο τύπου εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης για το Σύνταγμα

Αντί της καθαρής λύσης ενός νέου Συντάγματος, το οποίο θα θεσπιστεί με τη συμμετοχή των πολιτών μέσα από δημόσια διαβούλευση και δεσμευτικά δημοψηφίσματα, η κυβέρνηση επέλεξε την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος από τη βουλή, μετά από δημόσια διαβούλευση που θα έχει συμβουλευτικό μόνο χαρακτήρα.

Η εν λόγω δημόσια διαβούλευση δεν έχει περιγραφεί επακριβώς και δεν έχουν γίνει γνωστές οι εγγυήσεις υπό τις οποίες θα κατοχυρωθεί η ισηγορία και η αντικειμενική καταγραφή των απόψεων. Ακόμη περισσότερο, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η βούληση των πολιτών, ακόμη και εάν καταγραφεί με τρόπο δημοκρατικό και αντικειμενικό, θα ληφθεί υπόψη από την βουλή, η οποία, υπό τη διαδικασία του άρ. 110 που αποκλείει τους πολίτες, διατηρεί την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίζει για την αλλαγή του Συντάγματος.

Είναι δεδομένο ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παράσχει καμία εγγύηση ότι έχει την πραγματική βούληση και ικανότητα να  καταργήσει τις διαβόητες συνταγματικές διατάξεις που εξέθρεψαν τα προνόμια, τις ασυλίες, την ανισότητα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να θεσπίσει νέο αληθινά δημοκρατικό σύνταγμα.

Καλούμε τους πολίτες να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για ριζική συνταγματική αλλαγή και να διεκδικήσουν το ύψιστο πολιτικό δικαίωμα να συμμετάσχουν ενεργά και δεσμευτικά στη θέσπιση του Συντάγματός τους.

Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή

Δελτίο Τύπου 7-10-2016

Κάλεσμα για ενεργό και δεσμευτική συμμετοχή των πολιτών

4 σχόλια στο Κάλεσμα για ενεργό και δεσμευτική συμμετοχή των πολιτών

  • 07/10/2016 στο 12:46 μμ
    Σύνδεσμος

    Με την ευκαιρία της αναθεώρησης του συντάγματος, απαιτώ η κυβέρνηση να λάβει υπόψη τη βούληση των πολιτών όπως αυτή θα εκδηλωθεί μέσω στης δημόσιας διαβούλευσης.

    Απάντηση
  • 07/10/2016 στο 1:21 μμ
    Σύνδεσμος

    Πώς μπορούμε να επέμβουμε; Ζητούμε ριζική αναθεώρηση, με αλλαγές στα όργανα, στον τρόπο λήψης αποφάσεων, με δεσμευτικά δημοψηφίσματα. Αυτοί θα προτείνουν ήσσονος σημασίας αλλαγές. Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά και να έχει σημασία η συμμετοχή μας;

    Απάντηση
  • 07/10/2016 στο 7:26 μμ
    Σύνδεσμος

    Είναι πολύ σημαντικό πολίτες όπως εσείς να ζητούν να ασκήσουν το πιο θεμελιώδες όλων των πολιτικών δικαιωμάτων ήτοι την δεσμευτική συμμετοχή στην θέσπιση του συντάγματος της χώρας τους. Το ερώτημα με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό είναι καίριο. Τον περασμένο Ιούλιο η Πρωτοβουλία μας μαζί με άλλες 5 κινήσεις πολιτών δημοσίευσαν ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούν την δεσμευτική συμμετοχή των πολιτών στην θέσπιση του νέου Συντάγματος. Ήδη αυτή την επιστολή την έχουν προσυπογράψει άλλες τρεις ομάδες . Τις επόμενες ημέρες η Πρωτοβουλία μας θα ανακοινώσει και άλλες δράσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε.

    Απάντηση
  • 07/10/2016 στο 10:06 μμ
    Σύνδεσμος

    Δεν υπάρχουν ελπίδες για σοβαρές αλλαγές, σε αυτή τη φάση. Ο μόνος τρόπος που η κοινοβουλευτική ολιγαρχία θα δεχτεί σοβαρές αλλαγές στο σύνταγμα είναι ευρεία αλλαγή στάσης στις εκλογές.

    Η λύση βρίσκεται σε ψήφο σε τυχαία κόμματα, ώστε τελικά να μην μπαίνουν στη βουλή. Τότε, ο σχηματισμός κυβέρνησης γίνεται ο πλέον δυσκολότερος και, επιπλέον, υπάρχει μετρήσιμη ψήφος (έγκυρη) συγκεντρωμένη σε υψηλό ποσοστό εκτός βουλής (σε κόμματα που μένουν κάτω του 3%) και η όποια κυβέρνηση (με επιτυχημένη τυχαιότητα, η ίδια η βουλή) είναι αδύναμη μπροστά σε μαζικές διαδηλώσεις, γιατί, ξεκάθαρα και με νούμερα, δεν έχει τη νομιμοποίηση.

    Μιλώ για τυχαία ψήφο: διαλέγουμε τα ψηφοδέλτια μικρών κομμάτων (κάτω του 3%), τα γυρνάμε ανάποδα και παίρνουμε ένα στην τύχη.

    Στο παρακάτω άρθρο, εξηγώ τις παγίδες του εκλογικού νόμου αναλυτικά και έχω μετρημένο, με νούμερα, το τι θα συνέβαινε το 2012, μετά τις πλατείες, αν ψηφίζαμε έτσι.

    https://stamatiskavadias.wordpress.com/2012/04/01/kseka0arizontas-ton-eklogiko-nomo/

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

92  ⁄  46  =