Η Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΑΣ

Επίκαιρη ανάγκη η Ριζική Συνταγματική Αλλαγή από τον Λαό [απόφαση της Ολομέλειας της 28-9-2015 της «Π»] Τον Ιανουάριο του 2012 ένας μικρός αριθμός πολιτών συγκροτήσαμε την «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» σαν ώριμη συνέχεια και μετεξέλιξη της λαϊκής αγανάκτησης που είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι του 2011 ενάντια στο πολιτικό σύστημα... Κάντε κλικ εδώ για να την διαβάσετε
Πατώντας το παραπάνω εικονίδιο θα μπείτε σε ιστοσελίδα με όλα τα άρθρα του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ Συντάγματος. Σε κάθε άρθρο έχει ενσωματωθεί η ΠΡΟΤΑΣΗ της Πρωτοβουλίας μας. Κάτω από κάθε άρθρο γράφετε τα σχόλιά σας ή προτάσεις αλλαγής του. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί το προσχέδιο ενός νέου Συντάγματος. _______________
 Σχολιασμός άρθρων ισχύοντος Συντάγματος

livestream κανάλι της Πρωτοβουλίας

Επιστολή Μίχαλου στα Επιμελητήρια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ ζήτησε από τους προέδρους των Επιμελητηρίων να συμβάλλουν στη συγκρότηση του πλαισίου θέσεων της Επιμελητηριακής Κοινότητας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του παραγωγικού κόσμου.

Με στόχο να ακουστεί καθαρά και δυνατά η φωνή των επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος κάλεσε σήμερα τους προέδρους των Επιμελητηρίων όλης της χώρας να συντάξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, με βάση την τοπική εμπειρία και τη γνώση τόσο των προβληματισμών, όσο και των προσδοκιών του παραγωγικού κόσμου ανά την περιφέρεια, προκειμένου η Επιμελητηριακή Κοινότητα να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο θέσεων που θα εκφράζει το σύνολό της.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, Επιτροπή Διαλόγου η οποία θα οργανώσει τη δημόσια διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα καταγράψει τις προτάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, που θα διατυπωθούν στο πλαίσιο αυτής.

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχω υπό την θεσμική ιδιότητα του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία διά των μελών της εκπροσωπεί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Βασικό μέρος της αποστολής τόσο της Κ.Ε.Ε. όσο και των Επιμελητηρίων είναι να λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και επίσημος χώρος διαλόγου, ανάμεσα στην Πολιτεία και τις παραγωγικές τάξεις. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι εκπροσώπηση και η ανάδειξη των θέσεων της επιχειρηματικής κοινότητας, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι σκόπιμη και επιβεβλημένη.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είναι μια ευκαιρία να διατυπωθούν μια σειρά από πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, τα οποία αφορούν τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου, υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη χώρα.

Μεταξύ αυτών, είναι η αποτελεσματικότερη κατοχύρωση της επιχειρηματικής ελευθερίας, η πρόβλεψη της δυνατότητας παροχής οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών και άλλων επενδύσεων, καθώς και η άρση ή αναθεώρηση αναχρονιστικών διατάξεων, όπως το άρθρο 16 για την απαγόρευση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και το άρθρο 24 για τον εκσυγχρονισμό τη δασικής νομοθεσίας.

Επίσης, είναι σημαντικό να διατυπωθούν οι θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της διακυβέρνησης της χώρας, μέσα από την αύξηση της λογοδοσίας και της υπευθυνότητας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχειας στη λειτουργία του κράτους, καθώς και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης,

Για να ακουστεί καθαρά και δυνατά η φωνή των επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, χρειάζεται ένα συγκροτημένο πλαίσιο θέσεων που θα εκφράζει το σύνολο της Επιμελητηριακής Κοινότητας.

Σας καλώ, λοιπόν, να μου αποστείλετε τις δικές σας απόψεις, με βάση την τοπική εμπειρία και τη γνώση τόσο των προβληματισμών, όσο και των προσδοκιών του παραγωγικού κόσμου της περιοχής σας.

Με την εποικοδομητική συμμετοχή όλων των μελών μας, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις επίσημες θέσεις, με τις οποίες η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα λάβει μέρος στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εκπροσωπώντας επάξια τις 880.000 επιχειρήσεις-μέλη της.

Θα είμαι προσωπικά στη διάθεσή σας για κάθε απαραίτητη διευκρίνιση και πληροφορία».

Leave a Reply

  

  

  


5 + 4 =