Η Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΑΣ

Επίκαιρη ανάγκη η Ριζική Συνταγματική Αλλαγή από τον Λαό [απόφαση της Ολομέλειας της 28-9-2015 της «Π»] Τον Ιανουάριο του 2012 ένας μικρός αριθμός πολιτών συγκροτήσαμε την «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» σαν ώριμη συνέχεια και μετεξέλιξη της λαϊκής αγανάκτησης που είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι του 2011 ενάντια στο πολιτικό σύστημα... Κάντε κλικ εδώ για να την διαβάσετε
Πατώντας το παραπάνω εικονίδιο θα μπείτε σε ιστοσελίδα με όλα τα άρθρα του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ Συντάγματος. Σε κάθε άρθρο έχει ενσωματωθεί η ΠΡΟΤΑΣΗ της Πρωτοβουλίας μας. Κάτω από κάθε άρθρο γράφετε τα σχόλιά σας ή προτάσεις αλλαγής του. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί το προσχέδιο ενός νέου Συντάγματος. _______________
 Σχολιασμός άρθρων ισχύοντος Συντάγματος

livestream κανάλι της Πρωτοβουλίας

Επιτυχής η συνάντηση στην ΕΣΗΕΑ – Δελτίο Τύπου 30-5-2012 (video)

Με εντυπωσιακή προσέλευση πραγματοποιήθηκε η Δημόσια εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» με θέμα «Η υπέρβαση της κρίσης και η αναγκαιότητα Νέου Συντάγματος», στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα την Τρίτη 29 Μαΐου.

Την συζήτηση προλόγισε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός. Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας μίλησαν ο κ. Αθανάσιος Θεοδωράκης, πολιτικός επιστήμονας και ο κ. Πέτρος Χασάπης, δικηγόρος οικονομολόγος.

Οι ομιλητές στάθηκαν στην επίκαιρη διαπίστωση ότι, τόσο οι προεκλογικές όσο και οι μετεκλογικές εξελίξεις, κατέδειξαν την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων μέσα στα πλαίσια της προεδρευομένης δημοκρατίας, την ανυπαρξία θεσμικών προβλέψεων για υπέρβαση της κρίσης, την ασφυξία των θεσμών στα πλαίσια του υπάρχοντος Συντάγματος, την ακυβερνησία.  Δεν  πρόκειται λοιπόν απλά για θέμα αλλαγής κυβέρνησης, εναλλαγής κομμάτων ή προσώπων. Το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται πλέον ριζική ανασυγκρότηση. Επίσης αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο το ισχύον Σύνταγμα, έχοντας καταργήσει ουσιαστικά την ανεξαρτησία της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας προς όφελος μιας υπερτροφικής εκτελεστικής εξουσίας, υπήρξε από τους βασικούς παράγοντες που εξέθρεψαν το πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στην κρίση.

Η Πρωτοβουλία δεν είναι πολιτικό κόμμα. Είναι μια κίνηση απλών πολιτών που επιδιώκει να αναδείξει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας την επιτακτική ανάγκη  για ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα στηριζόμενο στον θεσμό της Προεδρικής Δημοκρατίας, πάνω στους έξι άξονες που περιγράφονται στη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας.

Η εκλογή του αρχηγού της εκτελεστικής εξουσίας απευθείας από τους πολίτες και όχι μέσω των βουλευτών-αντιπροσώπων τους, αλλά και η εισαγωγή σύγχρονων δημοκρατικών «αντίβαρων» για την εξισορρόπηση και την διάκριση των εξουσιών, θα αλλάξουν ριζικά  τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης, θα ανατρέψουν το πελατειακό σύστημα. Π.χ., η εισαγωγή του θεσμού του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, ενισχύει την άμεση δημοκρατία, περιορίζει το ρόλο των κρατικοδίαιτων κομμάτων και εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Ο πολίτης ενδυναμώνεται με σκοπό να καταργηθεί πια η αυτονόμηση του πολιτικού στοιχείου από την κοινωνία.

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία, απευθείας από το λαό, ενός νέου Συντάγματος μέσω λαϊκής συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και στην συνέχεια έγκρισή του με Δημοψήφισμα. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι ανοιχτό σε δημόσια συζήτηση στον ιστότοπο dimosiadiavoulefsi.wordpress.com

Η Πρωτοβουλία θα επιδιώξει επαφή με άλλες ομάδες και κινήματα πολιτών με ανάλογη στόχευση, άλλες δημόσιες εκδηλώσεις στην επαρχία, καθώς και μια εκδήλωση στις αρχές του φθινόπωρου με Ισλανδούς ακτιβιστές.

 

Leave a Reply

  

  

  


8 + 4 =