Η Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΑΣ

Επίκαιρη ανάγκη η Ριζική Συνταγματική Αλλαγή από τον Λαό [απόφαση της Ολομέλειας της 28-9-2015 της «Π»] Τον Ιανουάριο του 2012 ένας μικρός αριθμός πολιτών συγκροτήσαμε την «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» σαν ώριμη συνέχεια και μετεξέλιξη της λαϊκής αγανάκτησης που είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι του 2011 ενάντια στο πολιτικό σύστημα... Κάντε κλικ εδώ για να την διαβάσετε
Πατώντας το παραπάνω εικονίδιο θα μπείτε σε ιστοσελίδα με όλα τα άρθρα του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ Συντάγματος. Σε κάθε άρθρο έχει ενσωματωθεί η ΠΡΟΤΑΣΗ της Πρωτοβουλίας μας. Κάτω από κάθε άρθρο γράφετε τα σχόλιά σας ή προτάσεις αλλαγής του. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί το προσχέδιο ενός νέου Συντάγματος. _______________
 Σχολιασμός άρθρων ισχύοντος Συντάγματος

livestream κανάλι της Πρωτοβουλίας

Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη

Pers Raptis Dimitris_01b

 

 

Δημήτρης Ράπτης

Πολιτικός-συγγραφέας, μέλος της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή

NeoSyntagma.net, 18 Ιουνίου 2012

 

Η πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση απέδειξε περιτράνως την οριστική χρεωκοπία του βουλευτοκρατούμενου πολιτεύματος της προεδρευόμενης δημοκρατίας, που βουλιάζει όλο και περισσότερο στον κομματισμό και στη μικροπολιτική, και κατέδειξε την αξία του συστήματος της προεδρικής δημοκρατίας, στο οποίο η εκτελεστική εξουσία συνεργάζεται με τη νομοθετική, αλλά δεν εξαρτάται και δεν πηγάζει από αυτήν. Η αρχή της δεδηλωμένης, που υποθάλπει την πελατειακή λογική, πρέπει να δώσει τη θέση της στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, που δίνει εθνικούς ηγέτες και οδηγεί σε μακρόπνοες και όχι πρόσκαιρες λύσεις. Η ανάδειξη κυβερνήσεων με ανήθικους καλπονοθευτικούς νόμους, που μετατρέπουν την πολιτική σε “τζόγο” (πριμ 50 εδρών, έδρες που ταξιδεύουν κλπ.), πρέπει να αντικατασταθεί με τη μόνη πραγματική δημοκρατική οδό, που δεν είναι άλλη από το να εκλέγει ο λαός τον ηγέτη του και ο ηγέτης να έχει θεσμικά τον απαραίτητο χρόνο να επιτελέσει έργο.

Αν και, προσωρινώς και όλως τυχαίως, αποφεύχθηκε αυτή τη φορά η εθνική καταστροφή, η Χώρα μας δεν νοείται πια να παίζει κάθε τόσο την τύχη της σε μια “ζαριά”! Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον με “ζαριές”, με ακυβερνησία και με ανευθυνοϋπεύθυνους πολιτικούς που -λόγω του στρεβλού πολιτικού συστήματος- αναγκάζονται να πολιτεύονται με κυρίαρχο κριτήριο την πολιτική τους αυτοσυντήρηση αντί για το εθνικό συμφέρον.

Θεωρώ ότι η θλιβερή εικόνα ανεπάρκειας των θεσμών και του πολιτικού προσωπικού της Χώρας στην κρισιμότερη φάση της νεώτερης ιστορίας της, σε συνδυασμό με την αίσθηση του μεγάλου κινδύνου που διέτρεξε αυτή, δημιουργεί τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, ώστε να πυκνώσουν οι Έλληνες τις τάξεις του κινήματος για τη συνταγματική αλλαγή και να απαιτήσουν και να  επιβάλουν την αναγκαία πολιτειακή μεταρρύθμιση. Αυτό μεγιστοποιεί τις ευθύνες όσων εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει, με κάθε θυσία και με κάθε μέσο, να απευθυνθούμε οργανωμένα στον κόσμο του πνεύματος και της επικοινωνίας, ώστε να διαδοθεί αυτό το κομβικό εθνικό αίτημα και να τονωθεί ο κινηματικός χαρακτήρας του.

NeoSyntagma.net, 18 Ιουνίου 2012

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των επισκεπτών του NeoSyntagma.net και δεν συνεπάγεται τη συμφωνία της Πρωτοβουλίας με το περιεχόμενό της (απόψεις που υποστηρίζονται, πράξεις που προβάλλονται κλπ).

Leave a Reply

  

  

  


8 + 6 =